kali ni kek x de bunga2 aaaa....cari kelainan sikit...
Pas tu untuk jualan esok, aku sediakan juga roti jala berinti , atan kata sambutan hangat...alhamdulillahhh....dan juga kuih rangin aka dangai....lama tak buat kuih ni...senang je buatnya.Dulu mak buat an jual kat pasar rabu..kuih ni sedap , nak bagi lembut sampai petang , boh kelapa muda parut bebanyak skett...walllaaaaa....
Kuih Rangin aka Dangai
1 biji kelapa parut putih - cari yang kulit luar masih agak muda/basah
1 1/2 cawan tepung pulut
gula pasir - yang halus lg baik
kertas alas
acuan - bulat ke pat segi, sukaati...
Cara buat:
1. kelapa parut putih di gaul dengan sedikit garam , biarkan sekejap.
2. Gaulkan kelapa parut dengan tepung pulut dan sedikit gula pasir..
3. Ambil secawan adunan dan masukan dalam acuan yag telah beralas kertas..
Ratakan sedikit. Tabur gula pasir mengikut kadar manis yang disukai dan tabur lagi secawan adunan..tekan sedikit. Bakar adunan pada suhu 180'c api atas bawah hingga masak dan kelihatan kekuningan. angkat dan sedia untuk di hidangkan.
1 comment:
Singgah sini pinjam gambarrrr
Post a Comment