Friday, June 12, 2009

Ikan Di Laut Asam Di Darat

Ahad 7 hb , aku ditugaskan oleh mak dan bapak untuk bawak derang g jemputan umah Wak Kamilan Razak di Skudai , blakang pejabat MBJBT..pada masa yang sama, ada satu lg majlis perkhawinan di adakan di kawasan umah wak lan..Sedang kami jalan bareng2 mak dan bapak, tetiba aku ternampakn kelibat seseorang yang aku kenali..hehehehe...siapa ?

Orang kenal dia dengan nama ABON, kami kenal dengan nama abang Shahrizan Ahmad..Ya, abang abon iklan kicap jalen tu, Sarbat tea, Habatus Sauda dll...Macamana kami kenal dia ? sebab dia selebriti ke? hahahaha..ya dan bukan . Kami kenal dia dah lama..masa dia kecik2 lagi..

Abg Shahrizan merupakan kawan baik bang uji (abangku yang ke 2) , satu geng , satu tingkatan..bg rizan duduk di Pusat Kesihatan Kecil Pt Yusof kerana bapaknya driver di situ..Wak Ahmad juga kawan baik bapak..masa dulu abg rizan suka ikut g sawah bapak , timba/pancing ikan , masuk kebun bapak dll lagi aktiviti yang derang buat bersama..
Bila mak perasan yang abang rizan berdiri bawah kemah rumah kawin pertama, mak tanya aku betul ke tu abon? aku kata ya..dan kami berenti sebab tunggu bapak yang jalan agak lambat. Abang abon datang pada kami dan bersalaman. Bertanya kabar dan kemudian berkenalan.
Bila tau saja bapak merupakan orang yang dia kenali sejak dulu, apa lagi abg rizan peluk2 bapak..rindu katanya sebab lama tak jumpa , kemudian dia tanya macam2 hal terutama abangku..kecoh kat situ..jemputan lain pun toleh2 peliklah agaknya tengok kami sekeluarga kecoh bising2..abg rizan masih macam dulu, kecoh, lucu..bersahaja dengan slang jawa dia (walaupun dia bukan jawa)..nek ngomong nerocosssss waee..abg juga kenalkan kami pada isterinya dan berjanji akan datang kerumah bapak jika datang ke Muar..kemudian kami mintak diri ke rumah wak Lan dulu..

mak dengan abg rizan tengah cerita pasal abg uji..

Masa nak balik, abang abon sekali lg temui kami..dia peluk2 bapak lagi, dan kata takan lupakan jasa baik bapak dan mak dulu..dia ckp pada aku, dia dah kenyang makan nasik kat umah mak dulu..tapi masa dan keadaan memisahkan bila Allahyarham bapanya berpindah ke Kuala Lumpur. Abg juga mintak jika kami dtg ke KL , bgtau dia , boleh dia ambil kami datang uamhnya..Insyaallah bg, jika ada umur, ct akan bawak bapak dan mak datang ke rumah...

wajah gembira kami sekeluarga...

2 comments:

Shida said...

saya dpt bayangkan suasana yg kecoh itu...ha..ha..ha...saya pun peminat Abon jugak...

Ct said...

hahaha..memang kecoh giler...penuh dengan gelak ketawa je...