Saturday, June 21, 2008

Gadjet baru

Untuk memenuhi permintaan muffin dan cupcakes yang semakin meningkat, aku telah selamat membeli satu lagi oven elektrik , aku nak beli oven gas sebenarnya...tapi tak de saiz yang sederhana, kebanyakkannya sebesar 4 kaki! dan harganya Rm 1400 ke atas....mana nak letak , umah aku tu dah le kecik..dapo pon ala2 je ..malu kalau orang datang tengok...lagipun budget yang ada kurang mengizinkan...

Pagi tadi bawak bebudak sarap kat warong kak midah di Pt Hj. Baki, aku tanya2 pasal nak antar muffin , dia kata oklah, boleh hantar...pas tu jumpa bang amim nak g sekolah, katanya ada program...ajak minum dia tak mau. Pas tu hantar muffin tempahan watie kat sekolah..wati kata cun..hehehe...

Kemudian pergi Bakri pasal habang nak amek computer dia nak bawak ke KL , singgah 1 kedai letrik..aku tertarik dengan oven Singer EO43S , berkapasiti 43 liter , 1800 watt...nampak besar dan elegen. Warna pun hitam...pekedai tu tawarkan aku oven butterfly yang berbentuk macam dapur ...memang besar tapi rega pon besar gak...pikir2...cingcong2...tawar2...akhirnya the lady setuju Rm 420 , pas tu 2 kali bayar..habang nak bayarkan lagi 200 ujung bulan ni...senyum leboooo akuuuu....wakakakaka....terus hangkut masuk viva...dia kena dok depan, aku pulakkkkk yang kena dok bakang...x pe..x pe..



Pas tu round2 bandar..guntingkan rambut si nabill, beli roti, beli plastik pembungkus muffin 1 kg dan beli lagi 1 tray muffin..setakat ni dah ada 5 tray , cukuplah tu lelain ...on the way balik umah, singgah kedai jual barang2 katering..tengok2 ada oven yang aku carik2 ..tapi letrik aa..reganya Rm 1300, brand Berjaya (N9) power load 3 Kilowatt, kapasiti memang beso...berat 44 kg..aku memang berminat tapi kalau aku beli , kang kena pakai pendawaian 3 face pulak kat rumah...duit lagiiiii...banyak pulak tu..


Hari tu tanya2 zila , pasang 3face je dekat 1000 ++ ....kalau plag on je pakai single face skg ni , takut overload dan explode.....tak pe lah, aku buat keputusan tengok dulu yang ni macamana...kalau ada rezeki nanti aku pk balik.... Bila aku pk2 balik , yang ada sekarang ni macam dah cukup je...oven dapo gas tu bolehlah untuk bako2 kek beso yang perlu masa yang panjang , tapi bakar muffin dan cuppies hasilnya tak cantik...apa2pun aku bersyukur dengan apa yang ada....Alhamdulillahh..semuga usahaku nanti akan membuahkan nikmat untuk sekeluarga...Aminnnnn...







sekadar buat tatapan.......

4 comments:

PINATBATE said...

Tahniah..semuga semakin maju

Ct said...

mekasihhhhh..... :-)

sue, kaherah said...

wah besar tu puas hati....boleh sekali harung 50 biji lebih cuppies rasanya..semoga sukses dan bertambah2 rezeki kak ct.

Ct said...

mekasihhh sue...alhamdulillah