Thursday, August 14, 2008

Kek

A sweet birthday cake for the sweet girls from the sweet teacher with love..cam tu la senario kek ini , ditempah oleh watie...( yang comel baju ijo tu) khas untuk anak2 buahnya dalam kelas yang akan menyambut birthday masa cuti..kira macam birthday in advance la ni....apa2lah janji bahagia...







tema kali ini , warna2 kontras lawan pastel..





macam biasa , aku lebih suka teknik emboss atau sentuh dari licinnnn je..



drop flower marble apple green + putih





tulisan pon macam dah ok sket..dah kurang gegel.



muffin tempahan cikgu bila

Petang tadi , jiran aku datang tempah kek , nak buat kenduri sabtu ni. Aku pulak mmg tengah buat adunan kek butter tapi pakai planta, dia nak 2 keping. Aku sediakan dan bakar , buat lagi 2 adunan untuk bawak bekal ke terengganu esok malam..siap bakar, aku tengok kek macam lembik lagi..padahal cucuk dah clean lidi..ahh..tambah 20 minit lg..dah kuarkan bagi sejuk...

Bila dah sejuk, nak alihkan dari cooling rack ke bekas kek, sekali crackkkkk!!! huaaaaaaaaaaaaaaaaaa......kek tu patah 2 sebab lembut yang amattt...tensennnnnnnnnnnnnnnnnnn haku...menjerit..si jiha datang tanya ngape dan cakap "sabar...sabar ibu...sabarrr" geram sangat hati aku...bukan satu, tapi dedua bijik yang batch pertama...tak ble alih dari cooling rack tu..



Apa yang aku perasan sejak dari mula mengadun, margerin tu lembut sangat..walaupun ratio tepung dan margerin sama banyak tapi adunan tetap lembik , dan aku juga gunakan tepung yang baru (brand lain) dari biasa..kek memang lembut gebu, tapi tu lah mudah pecah..

so 2 biji batch ke 2, aku tambahkan tepung sikit..masih lembut juga, hiii...takut aku...nampak gayanya aku tak ble beli tepung brand tu buat kek lagi..kena guna yang biasa gak...adoiii...faillllllllllll ari ni...

3 comments:

rina said...

saborr kak...saboorrrr...

|| syazwaniadnan || said...

meh nk tolong gosok atas belakang akk..
sabar kak.. sabar..
dugaannnn.. cobaannnn... :D


emm, agaknye sbb ape ye kak??

Ct said...

wani..tak tau lah ngape jd macam tu