Wednesday, August 20, 2008

Na Na Na...Ganu Kiteeeee...

Pengalaman 3 d 3n in Kuala Terenggangu rasanya biasa aja, tak de yang menarik sampai tak boleh lupa kat sana..yang di lawati biasalah..tempat2 yang orang cakap best...Jumaat malam, kol 11.00 bas datang, kami naik bas mengikut kedudukan yang telah diatur.


Mana bas ni....Najwa tak sabo dah

Bas Pertama

Bas ke 2

Non dan Huda sempat posing lagi tu...
Bila siap atur barang2 , bas pun dah gerak, baru aku teringat, ehh..mana purse aku ni ? ALAMAK!! puas aku bongkar sana sini...TAK ADA!! Sudah!!..bas dah sampai Sungai Mati , aku bagitau ketua rombongan..Hj. Mus terus contact Khairi , mintak bujang tu g sekolah tengok2kan tempat aku duduk..aku mmg dah gelabah giler ni...aku contact habang kat penang, dia kata bertenang..mintak aku usaha carikan no akaun sesiapa geng dalam rombongan, boleh dia topap duit, aku dapat..aku hantar no akaun nisah..


Tak lama khairi call bgtau aku purse ada dalam keta..rawwwww....legaaaa..tapi aku still susah ati, yalah 1 sen pun tak de...makanya nak jalan 3 ari..mamfusss..apa nak makan , dalam purse jwa ada 20 henget je..aku call balik khairi , aku mintak tlg dia amek gak, bukak tingkap ala2 mcgyver..dengan bantuan han yang habang call..akhirnya dapat diambil. Aku mintak tlg khairi bagi pada shamsul yang juga nak balik KT esok pagi..fuhhh, lega..wbgaimanapun, tidurku masih tak lena....


Hari pertama, pagi2 singgah Marang..makang pagi kol semilang..makang nasik minyok, tapi bila bayo kejukkk.....ALLAHHH...MAHAAAAAAAAALL , 1 1/2 senduk nasi minyok dengang ikang aya kecik tet...teh 0 2 set ---> lapang ringgit....gulppp...


gerai mahal...

Pas tu ke Noor Arfa Batik..ya Allah..harga kaing batiknyer mahalll ya ampunnnnn...tapi enjoy gak tengok demo canting batik dan tenung songket kat bawoh..kita ni dok kerling sajorklahh...ada gok kawang2 yang bershopping sakang...naik atas bah, banyokkkkk beg bawokkk....kami pulok amik anging kat tepi sungai...fuhh, sedakkkk...

Pah tu, g pantai Batu Burok (aku cari-cari jugak mana batu yang burok tu..) Kami makang tengahari dengan baki duit doploh ringgit yang ada......aku makang nasi putih separuh , ulang+ samba blacang, telur ikang masak lemak dengan nanas, sotong sambal seko...Jwa pulak makang nasi putih se , sayo kakung goreng, telo ikang..teh o panah + air sue se...seme 5.00 jaa...mughoh la pulok...
Lepas check in hotel dan rehat2, Shamsul call kata dah sampai lobi, berkejar aku turung..Alhamdulillahhh..doh boleh senyungg....kol 4.00 petang g pulok ke Tamang Tamadung Islang...aku malah nak masuk dekak monument..dok rogk..g jalang2 kat Masjid Kristal jah..ambik anging..pah tu g makang anging kat Tamang ShahBandar...Tengok Istana Maziah..Bah pulok berenti makang kat tepi laut situ..hoh..mahalll..semelih gileeee....ambo makang mee toyamng se..anok makang nasi goreng biasa se..teh o ais 2 ----> 18.00 hingit.... gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......sib baik bah dah tunggu, kalo dokkk gaduh dulu wehhh... dah le makanang tak sedap..lambatt giler..bayangkan dah sejangg baru dapat makanggg..ada gok ahli rombongan yang tak dapat makanang..


Istana Maziah

Esok pagi , lepas sarapang dengan nasi dagang , pulut lepa dan ketupat palas , kami berkumpul di lobi hotel, satu group g pulau kapas....ambo dengang kawang2 laing g merayau2 dengan bah se lagi...memula g Seberang Takir tengok orang proses bilis , ikan kering dan kerpok gete...beli hok kering sket dan sket hok ghebus..makang dalam bahh...derang herangggg..apa gaye kak ct makang krepok metoh tahh ?

pulut lepa n ketupak palahh

Nasi dagang dengan kari ikang aye...2.50 se

pokcik yang nego ikang bilis

najwa tengah membelek anak ikang...dia ni pantang nampak kucing...
abis kucing2 kat situ lekat dengang dia
huh..tak abis2 makangggg....

Pas tu roung Pulau Duyung...Pas tu g Pasar payang...2 jang...aku roung abihhh...atahhh bawohhhh seme ceruk aku g...tengok telo tutung, telo penyu , keladi rebuhh, jering rebuhh....akok , cik mek molek, lopat tikang, sata...banyokkkkk lagihoh! penat kecek ganu sokmoo dengang mokcik2....dapatlah mughoh skekk g tengok atahh beli kaing batik skek...baju abang..baju anok2...beli ke mok, maktua..kakok....tapi hok diri dok beli ponggggg...nok beli kaing batik pasangg..mahallllll... dok mapuuu laaaa...pitihh takdokkk...

pengsangggg...penat sungguhh

Masjid Terapung kat Kuala Ibai

gaya seorang spaiderman...

nisah dan anaknya

Balik pasa payangg g dekat batu buruk..tengok kilang tembaga dan batik cop...ingat nok beli se..minat dah tapi rega dok bulih kurangggg...lapang puluh lima..kaing keras , hok lembut skek 120...nok beli acuang akok, tapi hok kuning 200++....maka mata ambo kerling2 sajorkkk...hehehehe.Balik singgah losong jap..beliah krepok kak yah sket...balik hotel zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Petang, ronda2 banda KT..kol 6 bah x dok dohhh...jalang2 je...g makang pasta jap..pas tu balik layang M3...zzzzzzzzzzzzz.

Gerai krepok Lapang lapang di Marang

Day 3, pepagi makang nasi dagang...oklah 2 orang 5.00...berpatutang dengan kuantiti dan rasa...puang hok jua pong baik..pas tu checkout,susun barang dalam bas..hujangggggg....g pasar payang...belilah apa2 jajan nak bawok balik...beli pong dok banyok...bertolok balik , singgah marang...beli Sata , krepok gete , sotong kering...


krepok gete , kerpok keping , jajan dll


asang jawa manihh...sotong kering

Lalu Dungung, Paka, Kertih (ingat ke kak liza FNR)...zzzzzzzzzzzzz...zzzzzzzzzzzzzzz Kemamang!! Singgah makang kat kemamang , masuk kat jalang hala Hulu kemamang..g Aziz sattar...derang borong lagi , ambo diangg jeee.. Masuk Pahang , Pekan, Gambang, Kontan (ingat sheme..... )...Muazam...Segamat , Jementah , Tangkak dan akhirnya...MUO..Bandarku yang tercinta...angkat barang...balik umah, kemas2..zzzzzzzzzzz . Sekiangggggggggggggg.....Terima kaseyyyy berehhhhhh...

6 comments:

PINATBATE said...

huhuhu...gi jalang Ganu rupanyer...patut lah lidoh tergeliat...bak pe banyok gambar Najwa jer...mok dia tok nappok idung...

Ct said...

jalang2 cari makang jeee...bukang ape. Mok najwa maluuuu...come sangat lening.... :-)

anir said...

cuti2 jalang ganu..ni rombong cikgu sekolah ke..ha ah..betul ckp kak pinat tukang gambor punye gambor tadek ke..
last na gi ganu masa iman umo 1 thn..samalah dgn akak na yg sorang lagi tu..teringin nak gi lagi..tapi tak tau bila..biasa gi
tido H.sri malaysia..kalo mak mertua abg tau kami jenjalan ganu
nanti dia paksa tido umah dia,kami ni tak nak nyusahkan dia..maklumlah
kalo dah gi..dia mhidang makanan..pening nak mkn..banyokk..
rumah dia kat bukit payung..

happiestmummy said...

banyaknya huruf "g"..tu baru g 3 hari aje..hehehe..org yg 8 thn kat sini x lekat lg huruf "g"..

Ct said...

rina...akak malulah..dah le kita ni comelll bebeno..tu wakilkan gambo anak je..

Ct said...

Hai nai..kah kah kah..kalau akak dok sana, ganu abis jadinyaaaa...akak ni mudah mengikut lidahnye. Amacam bby ok ?