Sunday, August 3, 2008

Kelas Deco D Saujana Utama

Segalanya bermula kerana keasyikan ku melayari fp lynn di lynnhassan.fotopages.com , dari sehari ke sehari minatku semakin menggunung untuk sama2 menghadiri kelas deco yang lynn anjurkan. Jadi, bila minggu ni aku free, lynn pulak ada offer kat fp dia, apalagi registerlah...syukurlah mak sudi bantu tengokkan budak2 tu..

Setel semua, aku berangkat dari Muo kol 6.30 , tu pun habang anto cepat2 ke bus stand sebab dia nak g ping pang pek pot (baca:badminton)...haku yang jd mangsa. Sampai kat Pudu kol 9.00, tengok Nazir dan mudah dah tunggu , terus g survey tempat nak g esok...dah jumpa , makan la pulak...perut dah goyang gerudi inul tu...tak tahannn, lapo gila...

Esok pepagi, mudah dah g kusus sekolah dia kat Kalumpang Resort, ajir anto aku g umah lynn, tengok2 dah ada 4 member...Faz 1, Faz 2, kak murni dan sorang lg x ingat namanya...tengok tu tekunnya..



Lepas tu lynn mula terangkan tentang modul hari ini ,dia akan ajar tentang kek, cuppies, deco, guna nozel , icing fondant dan lelain..maka tekunlah anak2 murid ber7 ni mendengar penerangan dan melihat/membuat sendiri aktivit dengan pemantauan cgu lynn.


sesi menyediakan bahan royal icing

demo primrose dengan royal icing


hasil kerastangan ku


menyediakan bunga hiasan fondant untuk cuppies


proses pengeringan


demo bunga2 lain dengan RA ..lepas tu kami yang lenyekkk..

buat latihan..ada yang jadi, x kurang jugak yang fail..adatlah tu


hasil bunga RA yang dah kering dan sedia untuk digunakan

alaskan cuppies dengan buttercream





sedia untuk dihiaskan dengan filling , deco dengan drop flower, fondan dan bunga RA dan piping jelly




lynn deco bunga matahari



apa yang dijeling Faz tu..dia ni ahli forum cari gak,

nick dia? rahsiaaaa..hehehe...

ni clown yang eden buekkk....

proses mewarna piping jelly


border yang dibuat dengan ganace coklat


taraaaaa...cantik tak ? gegel tangan wei..kita lukisan mmg fail

demo tepek fondant pada cuppies


roll flat , roll motif dan cut, pas tu baling...baru betulkan..

hak rolling pin tu buatku teruja nak beli...lynn kata 200++ tu...gulppp

kek yang dah dikemaskan....


tepek bunga dan kemasan


gilap dengan silver dust..


yang plain tu boh bunga dan daun RA

taraaa...hasil tanganku...

SEmua cuppies kat atas aku bg adik2 aku , yang selamat aku bawak balik muo cuma yang dibalut fondant je...jangan tidak je, buat bukti kat habang dan anak2 perolehanku..hehehe...


Hasil semua student hari tu...kek hak putih tu lynn yang demo..

kengkawan baru..Faz 1, Faz 2, Liana, kak murni , 2 lg ct tak ingat nama ya, sorryy..derang pendiam , haku je yang bising.

Kesimpulanya, aku berpuas hati dengan tips, penerangan dan layanan lynn, lepas ni nak attend pulak kelas deco lain esp yang buat bunga dan fondant..member2 yang tahu mana2 kelas yang best tu bgtau la..akak sanggup datang dari muo... :-)

5 comments:

PINATBATE said...

Tahniah...selepas ni mudah-mudahan bisnes bertambah maju dengan ilmu dan idea-idea baru..good luck..

Ct said...

hehehe...mekasihh, alhamdulillah..gud luck to u tooo n hannah ku sayangg :-)

rina said...

cayalah kak..dari jauh datang nak belajar ..aku gak tak gerak2 lagi..

psttt...yg hok pakai baju merah tgh pegang okid tu awat tak toleh kamera haa...

Ct said...

yang baju merah tu dia malu2 itik laaa....rina, kalau ada mana2 deco class yang bagus dan reasonable pricenya bgtau ya. :-)

Anonymous said...

tak lawo langsung laaa... ptuihhhh!!!