Tuesday, May 27, 2008

Chicken Chop De Ct

Dari hari minggu itu , si Nabill sebok nak makan chicken chop..ngajak aku g KFC...hehehee...alamakkkk....banyak rm tu..yalah nak makan berenam...kalau sorang 12.00 dah berapa daaa...aku janji dengan dia akan buat sendiri esoknya (senin)...Tengahari senin aku g kedai nak beli ayam..tapi g 4 kedai semua tak ada..gerai ayam pon tutup...nasib nabill laaa....Oh ya, ptg nanti ada pasar malam kat area stadium...bolehlah...

Petang kol 5.30 aku g pasar malam..beli 6 potong dada ayam dari gerai x anak muridku Azhar. Ada 2/3 kawan sekolahnya bersama...derang tegur aku, yang sorg ni blur siapa aku..maka yang sorang lg cakap "ala , cikgu ct..yang garang tu, dulu kat sekolah selalu bawak rotan panjanggg tu..." hahaha...tulah dia yang anak2 murid ingat sampai skg....Pas tu jumpa sorang lagi..Aishah..x budak sekolah aku skg, dia salam peluk2 aku..aku cakap mcmne skg..dia seronok kat MRSM..dan dia kata berbaloi aku marah dia sampai nangis2 sebab dia cuai dan selalu tak lulus masa belajar dulu,,kalau tak dia kata tak sampai kat situ..

Balik aku terus siap2kan bahan ..Najwa dah siap kupas kentang, aku potong kentang buat wedges , gaul sikit dengan tepung kentaki dan goreng..pas tu aku keluarkan isi ayam dan hiris2 bagi jadi lebar ..siap semua aku rebus tulang2 untuk kuah/sos lada hitam...









wedges made in dewek...

Isi ayam yang dah siap dibersihkan aku bedakkan dengan tepung jagung sket, kendian rendam dalam telur pukul campur air sikit...lepas tu tepung gomakkan betul2 dengan tepung kentaki...dan siap untuk digoreng...




semasa digoreng...


Sos lada hitam ni aku buat ikut kepala aku je...aku cincang sebijik bawang beso..dan sebijik bawang putih...Tumbuk 2 c.besar lada hitam.. tumis/saute bawang dengan 2 c.makan butter..semalam aku pakai margerin je..biar sampai wangi dan layu...kemudian masukkan 1/2 cawan tepung gandum..kacau rata jadi roux...masukkan air rebusan tulang ayam...kacau rata2...pecah2 gentelannya..tambahkan lada hitam, sos tiram dan sedikit kicap untuk warna, biar didih sekejap..Matikan api dan kisar sos hingga halus...masuk balik dalam piuk, didihkan semula...kalau kurang pekat, tambahkan dengan bancuhan 1 c.makan tepung jagung dan air rebusan ..dapatkan kepekatan yang disukai...siap...


sos sebelum dikisar



sos selepas dikisar

Akhir sekali,lepas maghrib setelah siap semua, aku hidangkan...chicken cop dengan wedges , coslaw dan sos lada hitam...hemmmm tengah panas2..yummmyy...salad2 tak de..bebudak tak suka, haku je yang makan...Habang aku kata rugi je kalau makan chicken chop kat luar..sikit dan mahal..bini dia buat nak kao...kenyang tak hengat..ayam pun sedebang beso..hehehe...


set chicken chop


tengok tu..siap terpejam Jiha sebab sedappp sangat...


nabill makan tak hengat...puas hati tengok derang makan...licin semua...baki chicken cop sikit tu derang makan pagi ni..buat sarapan..mengulang2 budak2 ni makan..Alhamdulillahhh...puas hati aku tengok memasing makan bersungguh2...

5 comments:

muor76 said...

nyum nyum nyum.. sedap nyerrr heheheheh

happiestmummy said...

semlm kami pun mkn kfc...ni permintaan anak bujang sorg tu...hr ni demam pulak

Ct said...

Muo...jom buat sendiri..lebih berbaloi...

Nai, kat KFC tu mahal..kecik dan yang paling enting...kurang ongkosnyaaaa.....

dilaOHdila said...

kak ct dah tolak ke kolumpor ke nih
ratu CUPPIES bandor muor...cayalah kak CT
wakaupun penat tapi seronokkan.....

Mya said...

kak ct, tengok blog k ct ni ingat adik pompuan saya..dia rajin masak2 cam kak ct la..kalau dia buat dia balun je semua, tapi sodap...
tiba2 rindu nak makan masakan dia..hehheeh..
k ct punye pasal la ni