Wednesday, May 7, 2008

Semua dah Naik...

Alhamdulillahhh...macam nak tanggal rasa kaki...penat akibat berulang alik dan berjogging kat dapur dari kol 5.00 tadi , plus masak untuk dinner - kari ayam , sayur sawi putih goreng sos tiram...penat tapi aku puas hati...mana tak nyer seawal pukul 5 tadi aku sibuk siapkan 2 biji kek coklat untuk tempahan jumaat dan 4 keping kek karot...aku gunakan resepi kek karot suria dan method pinat...resepi suria tu lebih kurang resepi yang aku dapat masa kat sekolah vokey tahun 87 dulu...terima kasih pada cgu suria dan cgu pinat yaaa...

adunannyerr...

siap sedia nak di bakarrr...

siappp.....


Semalam masa aku g ekonsave beli barang2 bersama heroku..aku terperanjat gorilla (beso sikit terperanjatnya) mana tak nyer..aku tengok majerin biasa bunga mas dengan puteri tu dah naik seringgit lebih...dulu dalam Rm 2.90 sahaja , skg ni dah naik giler2 sampai 4.50 sekilo...hadoiiiiii...terjelir aku. Cemana nak meniaga ni.....abis 2 aku dah jangka bahan2 kek kat bakery supply mesti naik giler2 jugekkkk....dilema..dilema...

Mulai semalam, aku dah bagi tahu pelanggan2 tetap aku yang harga kek , pie dan muffin akan naik sikit....tengok derang kata ok..price yang aku tawarkan masih reasonable lagik...hai entahlah...kerajaan sebelum ni pon harga barang naik tak le sampai macam ni....kata tanak bagi kita bonos sebab takut barang naikk..la ni tak bagi bonos pooonnnnnn barang naik mencanak2...Heiiiii...sape nak jawab tu...menteri bertanggung jawab buat apa agaknya untuk mengatasi masalah ini....gerammmm aku....

well...sekarang ni aku tengah mencium keharuman bau cinnamon dari kek karot ku yang 3 biji dalam 2 oven berasingan...dan 1 lagi tunggu giliran nak kena bakar..1 dah rest in peace dalam bekas plastik kek...wakakaka....2 biji kek ceklat dah siap sedia..esok balik petang lepas kelas tambahan aku akan mekapkan....

Untuk Hari Guru 16 mei ini aku dah terima arahan kak nik untuk sediakan 3 biji kek besar2 untuk bilik guru...40 biji cupcake berhias untuk anak2 , 1 black bottom cheese cake, 20 biji cupcake berhias untuk tempahan kelas najwa...ada lagi request dari anak murid dengarnya...sebab tadi beberapa pelajar jumpa aku masa rehat...tanya pasal nak bagi tandamata pada guru2 kesayangan mereka....

5 comments:

anir said...

ngancam bisnes skang ni yeahhh...sume barang memang naik, n/lemak dari singgit naik rm 1.40 biasa tu tadek lauk..saya dah janji dgn iman nak watkan cupcake utk hari guru , takyah abiskan duit beli utk cikgu yg bukan2..sbb cikgu tak heran kalau bagi hadiah yg dah biasa sgt ni...kalau kek mesti cikgu tatang ..sbb takut jatuh nanti tak cantik lak..hee..hee...

PINATBATE said...

kencang bisnes...mudah-mudahan bertambah rezeki ..

Ct said...

Ya rina...mmmg betul tu...:-)

pinat..alhamdulillahhhh...rezeki anak2..lega sikit duit poket...

soulha,cairo said...

alhamdulilah rezeki minallah...yg tak tahannya harga mencanak naik tu ler..ikutkan hati sue pun nk berbisnes balik gak..sbb pkkan harga brng tu jer mcm lemah skit..walaupun permintaan ada..kesian kat diri dng custemor..kena ssh strtegik balik ler..apapun hidup dan makan kena teruskan , semoga sukses yer akak.

Ct said...

sue...TQ..sukrannn...